Studiekeuzestress? UAntwerpen Infodag to the rescue!

Simon Smetryns-26 april 2024 om 16:00

Nog twijfels over wat je volgend jaar moet studeren? Zet dan 4 mei in je agenda, want dan vindt de infodag op Universiteit Antwerpen plaats! Ontdek de 4 campussen, volg infosessies, praat met docenten en zeg bye tegen die keuzestress.

Meer weten? Klik op UAntwerpen.be.

Thomas More breidt Campus Geel fors uit

Simon Smetryns-14 mei 2024 om 13:31- Foto:

a2o architecten - Ontwerpatelier Peter Jannes

Vanaf volgend academiejaar (2024-2025) start Thomas More met het grondig vernieuwen van Campus Geel. De hogeschool zal de campus niet alleen renoveren, maar ook uitbreiden. "De metamorfose is nodig om onze studenten en medewerkers letterlijk en figuurlijk ruimte te geven. Niet alleen om les te volgen, ook om er thuis te komen", vertelt algemeen directeur Stijn Coenen. Masterplan Geel moet zorgen voor een inclusieve en duurzame leef- en leergemeenschap.

De werkzaamheden gebeuren gefaseerd om de lessen niet te fel te storen. In een eerste fase zal de A-blok een uitbreiding en energetische renovatie ondergaan. Die start in het voorjaar van 2025. Daarna volgen de andere blokken. De hogeschool wil zo van Campus Geel een echte thuis maken voor haar studenten en medewerkers.

Campusmanager Toon Claes: "Het vernieuwde studentenrestaurant wordt het kloppend hart van de campus. Zo zal je er niet alleen kunnen eten of drinken, maar ook tussen de twee lessen door aangenaam kunnen werken. Bovendien komt er in de buurt van het restaurant een gezellige koffiebar waar ook events kunnen plaatsvinden. Via het dakterras op de bovenverdieping heb je dan een prachtig zicht op het groen rond de campus."

Naast het vernieuwde studentenrestaurant, komt er ook een gloednieuw onthaalgebouw en zullen extra verdiepingen op de lesblokken worden gezet die toegankelijk worden gemaakt door liften. In de plannen is er niet alleen aandacht voor de sociale functies, maar ook voor duurzaamheid. "Duurzaamheid staat echt voorop bij de renovatie van onze campus. We isoleren waar mogelijk en zullen duurzaam verwarmen. We maakten al een start met de recente installatie van 1.464 zonnepanelen op onze daken en zullen in een latere fase het sanitair waar kan op regenwater aansluiten. Bovendien trekken we de kaart van groene mobiliteit en bouwen we een ondergrondse fietsenstalling", voegt Claes toe.

a2o architecten - Ontwerpatelier Peter Jannes

Daarnaast start de hogeschool in de loop van volgend academiejaar ook met de bouw van een nieuwe lesvleugel. De H-blok wordt het opleidingshart voor alle medewerkers en studenten van de lerarenopleidingen op Campus Geel. De oplevering van het nieuwe gebouw is voorzien in 2027. Vanaf het academiejaar 2027-2028 zullen alle lerarenopleidingen, met uitzondering van Lichamelijke opvoeding en Bewegingsrecreatie, er hun intrek kunnen nemen. Zo krijgen de lerarenopleidingen vanuit Turnhout en Vorselaar alle ruimte om in Geel aan hun toekomstverhaal te schrijven.

Zo zal de nieuwe PXL-Businesshub in Hasselt eruitzien

Simon Smetryns-13 mei 2024 om 12:15

Onder begeleiding van de Vlaams Bouwmeester werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor de PXL-Businesshub voor Hogeschool PXL en SyntraPXL. Het is een duidelijke zichtlocatie enerzijds aan een van de drukste verkeerspunten van de ring van Hasselt en anderzijds het kopgebouw voor de vernieuwde Amerikaanse campus (met o.a. Faculteit Economie UHasselt) en het Kapermolenpark zal de nieuwe tweede thuis worden (17.500 m²) voor 3.000 business studenten. Het wordt bovendien dé nieuwe ontmoetingsplaats voor onderzoekers en bedrijfswereld rond de belangrijkste Limburgse sectoren financiën, administratie, economie, handel en nijverheid. Het project zal in totaal 27,5 miljoen euro (m.u.v. de nieuwe brug) kosten.

Meer dan 60 kandidaat-ontwerpers lieten hun interesse blijken. Uiteindelijk heeft de jury gekozen voor LABORATOIRE, Sergison Bates architects London, om het project verder uit te werken.

“Het project is een uitwerking van het masterplan 'Masterplan Elfde Linie', dat de ambitie vertolkt om de campus te transformeren tot een campuspark dat ecologisch, sociaal en economisch sterk verweven is met de stad. Het masterplan focust op een klimaatneutraal patrimonium, clustering van parkeerplekken, ruimte voor fietsers en voetgangers, mixed learning faciliteiten en bedrijven die zich op de campus huisvesten als onderdeel van een lerend netwerk. Hogeschool PXL wenst een internationaal voorbeeldproject te realiseren op vlak van circulariteit, energie, biodiversiteit in de stad en multifunctioneel ruimtegebruik”, zegt Frank Smeets, Voorzitter RVB Hogeschool PXL.

De werken zouden in maart 2025 starten en de oplevering is voorzien rond augustus 2026 voor de nieuwbouw en augustus 2027 voor het renovatie-gedeelte.

Ontdek meer