Dit zijn signalen dat je kater serieuzer is dan je denkt

Chelsy Vanlerberghe-17 april 2024 om 09:31

De dag na je bent uitgegaan is hij er steevast opnieuw: die verdomde kater. Maar wat als je kater eigenlijk een alcoholvergiftiging is? Dit zijn de signalen die je moet herkennen.

De ernst van de kater hangt sterk af van hoeveel je hebt gedronken, wat je precies hebt gedronken, en hoe uitgedroogd je bent.

Moe zijn, je zwak voelen en hoofdpijn hebben zijn duidelijke symptomen van een kater. Misselijkheid, gevoeligheid voor fel licht en harde geluiden kunnen er ook bij horen. Maar die symptomen gaan na een tijdje uitkateren wel over.

Maar wat als de symptomen serieuzer zijn? Dan zou het kunnen dat je last hebt van alcoholvergiftiging. Dat is iets anders dan een gewone kater. Het kan zelfs beginnen terwijl je nog drinkt. Als je deze signalen bij jezelf of iemand anders opmerkt, moet je de hulpdiensten bellen:

  • Verwarring;
  • Overgeven;
  • Aanval;
  • Langzame ademhaling (minder dan acht keer per minuut) of onregelmatige ademhaling (meer dan 10 seconden tussen ademhalingen);
  • Blauwe of bleke huid;
  • Lage lichaamstemperatuur;
  • Moeite om bij bewustzijn te blijven;
  • Bewusteloosheid.

Het is belangrijk om de persoon die de symptomen ervaart warm te houden, hen rechtop te zetten en ervoor zorgen dat ze veel water drinken om uitdroging te voorkomen.

Hoe kun je dit allemaal vermijden? De logische oplossing is natuurlijk stoppen met drinken, maar bon, we weten allemaal dat dat niet zo makkelijk gaat. Dus: blijf zo gehydrateerd mogelijk en blijf water drinken tussen de alcoholische drankjes door.

Dit zijn jullie alcoholgewoontes!

Chelsy Vanlerberghe-14 mei 2024 om 15:38

Hoeveel % van de studenten gaat blackout? Wat drinken jullie het liefst? Wij hebben het onderzocht. Let’s dive in!

Uit het onderzoek onder 1890 studenten, voornamelijk tussen de 16 en 24 jaar oud, blijkt dat de meerderheid van de studenten (94%) alcohol drinkt, terwijl slechts 6% het helemaal niet doet.

Van degenen die niet drinken, gaf 21% aan dat dit is omdat ze het niet lekker vinden, 20% vanwege gezondheidsoverwegingen, 11% uit angst de controle te verliezen, 9% om katers te vermijden, en 6% vanwege de kosten.

Laten we nu eens kijken naar de studenten die wel drinken. Iets meer dan de helft, namelijk 56%, drinkt zo'n 1 tot 3 keer per week, terwijl 35% aangeeft maar af en toe te drinken. Bijna 1 op de 10 drinkt 4 tot 5 keer per week, terwijl 1% toegeeft dagelijks te drinken. Van de drinkers vindt 84% zelf dat ze niet te veel drinken, maar 16% geeft toe dat ze misschien toch wel een beetje over de schreef gaan.

Waarom we drinken? Voor de gezelligheid natuurlijk! 31% zegt dat dat de grootste motivatie is. Maar ook gewoon omdat het lekker is (30%). En laten we eerlijk zijn, wie voelt zich niet wat losser na een paar drankjes? Sommigen gebruiken het ook om te ontstressen (9%) of om hun gedachten te verzetten (9%). Een paar respondenten (3%) geven toe dat ze drinken omdat iedereen in hun omgeving dat doet.

51% van de respondenten zegt dat ze drinken tot ze gezellig dronken zijn, terwijl 26% echt drinkt om aangeschoten of tipsy te zijn. 15% geeft toe zich echt lam te zuipen. 8% drinkt niet te veel omdat ze de controle niet willen verliezen. Het is opvallend dat het merendeel dus wel drinkt om dronken te worden.

En wat wordt er dan vooral gedronken? Alles eigenlijk! Cocktails, bier, shots, wijn, cava, champagne… alles wordt naar binnen gekapt, zolang er maar alcohol in zit. Cocktails en longdrinks (31%) staan wel op nummer één.

En na zo'n paar glazen sterke drank kan het gebeuren dat je de volgende dag niets meer herinnert. Maar liefst 67% van de studenten geeft aan ooit een blackout te hebben gehad.

Moet geld rollen tijdens een avondje uit? Goh... Studenten geven gemiddeld zo'n €15,58 uit aan een pre-party, en bijna het dubbele, €28,62 in de club. Wat wel opvalt is dat meisjes gemiddeld €23,79 tijdens het uitgaan, en jongens meteen het dubbele: €40,38.

Hoewel de meesten (66%) het bij een avondje uitgaan houden, gaat 34% daarna nog naar een after.

Maar alcohol is niet het enige waar studenten zich mee bezighouden: 15% geeft toe ook verdovende middelen te gebruiken. Het gaat dan voornamelijk om cannabis (47%), maar ook om cocaïne (20%), XTC (17%), en MDMA of andere harddrugs (12%).

De opvallendste bevindingen:

  • Afters zijn populair: 34% gaat na het uitgaan nog ‘afteren’
  • Er wordt gemiddeld 28 euro uitgegeven tijdens een nachtje uit
  • Jongens geven het dubbele uit dan meisjes
  • 67% van de studenten geeft aan al eens een blackout gehad te hebben
  • 15% van de studenten gebruikt naast alcohol verdovende middelen

Dit hulpmiddel vermindert stress tijdens de blok

Chelsy Vanlerberghe-14 mei 2024 om 15:28

Wil je tijdens de blokperiode wat minder stress? Dan kunnen planten de oplossing bieden, zeggen wetenschappers.

Onderzoekers aan de UGent ontdekten dat je stress aanzienlijk kan verminderen als je planten in je directe gezichtsveld hebt. Ze onderzochten de effecten van studeren in een 'groene ruimte', of in een ruimte zonder planten. Wat bleek? Degenen die omringd waren door planten, meldden niet alleen minder stress, maar ook een algemeen positiever gevoel. En hier komt het mooie: hoe meer je jezelf omringt met groen tijdens het studeren, hoe kalmer je je over het algemeen voelt. Dus, als je op zoek bent naar een simpele, doeltreffende manier om die blokstress te overwinnen, overweeg dan om wat planten toe te voegen aan je studeeromgeving. s

Ontdek meer