Ekonomika Kiesweek is van start gegaan

Chelsy Vanlerberghe-22 april 2024 om 11:14

De Leuvense studenten zijn klaar voor drie dagen feest, want de 95ste editie van het grootste studentenevenement van België gaat vandaag van start in hartje Leuven. De formule van de Ekonomika Kiesweek blijft hetzelfde als alle andere jaren: een week lang worden studenten verwend met gratis eten, drinken, attracties, feestjes en avondactiviteiten. En TAGMAG is natuurlijk ook van de partij.

Ekonomika Kiesweek is het jaarlijkse verkiezingsevenement van de studentenvereniging Ekonomika, één van de grootste studentenverenigingen van België. Jaarlijks wordt een nieuw bestuur, het Praesidium, verkozen om de vereniging te leiden. Het evenement is uitgegroeid tot het grootste studentenevenement van België. Ploeg Elysium, bestaand uit 16 toegewijde economiestudenten, heeft dit jaar alles op alles gezet om van deze editie de grootste editie ooit te maken.

Op maandag en dinsdag worden de studenten hartelijk verwelkomd op het Ladeuzeplein in Leuven. Hier vinden ze de 40 meter hoge zweefmolen en voorzien verschillende partners zoals Red Bull en Stepstone ook tal van activiteiten. De studenten worden getrakteerd op gratis drank en eten.

Maandagavond wordt afgesloten met een TD in het Depot, waar de de energie nog nasiddert van het optreden van Pommelien Thijs de avond voordien. Marc Vertongen en Jack $hirak zullen ervoor zorgen dat het Depot nog 10 keer zo hard davert. En natuurlijk kan TAGMAG niet ontbreken om het feestgedruis vast te leggen.

Het driedaagse evenement bereikt zijn hoogtepunt op woensdag. In een locatie naast de Leuvense ring kunnen studenten de ultieme festivalvibes ervaren in drie sensationele domes. TAGMAG speelt voor Sinterklaas, want we hebben veel spullen om weg te geven, zoals unieke Red Bull merch, Burger King bonnen, Philips OneBlades, Grohe douchekoppen en meer. Niks gewonnen? Niet getreurd! De DJ’s in onze tent zorgen voor de beste vibes.

Meer info en de weekplanning van de Kiesweek vind je hier.

Ekonomika zet in op een algemeen ‘Feel Safe’-telefoonnummer, gratis gehoorbescherming en verantwoord drankgebruik.

Zo zal de nieuwe PXL-Businesshub in Hasselt eruitzien

Simon Smetryns-13 mei 2024 om 12:15

Onder begeleiding van de Vlaams Bouwmeester werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor de PXL-Businesshub voor Hogeschool PXL en SyntraPXL. Het is een duidelijke zichtlocatie enerzijds aan een van de drukste verkeerspunten van de ring van Hasselt en anderzijds het kopgebouw voor de vernieuwde Amerikaanse campus (met o.a. Faculteit Economie UHasselt) en het Kapermolenpark zal de nieuwe tweede thuis worden (17.500 m²) voor 3.000 business studenten. Het wordt bovendien dé nieuwe ontmoetingsplaats voor onderzoekers en bedrijfswereld rond de belangrijkste Limburgse sectoren financiën, administratie, economie, handel en nijverheid. Het project zal in totaal 27,5 miljoen euro (m.u.v. de nieuwe brug) kosten.

Meer dan 60 kandidaat-ontwerpers lieten hun interesse blijken. Uiteindelijk heeft de jury gekozen voor LABORATOIRE, Sergison Bates architects London, om het project verder uit te werken.

“Het project is een uitwerking van het masterplan 'Masterplan Elfde Linie', dat de ambitie vertolkt om de campus te transformeren tot een campuspark dat ecologisch, sociaal en economisch sterk verweven is met de stad. Het masterplan focust op een klimaatneutraal patrimonium, clustering van parkeerplekken, ruimte voor fietsers en voetgangers, mixed learning faciliteiten en bedrijven die zich op de campus huisvesten als onderdeel van een lerend netwerk. Hogeschool PXL wenst een internationaal voorbeeldproject te realiseren op vlak van circulariteit, energie, biodiversiteit in de stad en multifunctioneel ruimtegebruik”, zegt Frank Smeets, Voorzitter RVB Hogeschool PXL.

De werken zouden in maart 2025 starten en de oplevering is voorzien rond augustus 2026 voor de nieuwbouw en augustus 2027 voor het renovatie-gedeelte.

Studenten bezetten universiteiten uit steun voor Palestina

Chelsy Vanlerberghe-13 mei 2024 om 08:00

Over heel de wereld vinden studentenprotesten plaats uit protest tegen de oorlog in Gaza. Sinds vorige week bezet een honderdtal studenten het Universiteitsforum van de UGent. Nu treden de studenten van de KU Leuven, de VUB en de Universiteit Antwerpen in hun voetsporen.

De Leuvense studenten zetten hun tenten op in College De Valck aan de rechtsfaculteit. In Antwerpen zullen de actievoerders de Stadscampus bezetten. De studenten roepen op tot een academische boycot. Ze willen dat de universiteiten hun banden met Israël verbreken zolang het geweld in de Gazastrook blijft duren.

Ontdek meer