YES WE KEN: Wings for Life World Run op 5 mei

Chelsy Vanlerberghe-12 april 2024 om 09:30- Foto:

Red Bull Content Pool

Op 5 mei komen honderden mensen samen voor de Wings for Life World Run. Zij lopen overal ter wereld voor zij die het niet meer kunnen. In België doen ze dat dit jaar voor één persoon in het bijzonder: Ken Delissen. Hij brak 15 jaar geleden een ruggenwervel en is sindsdien verlamd tot aan de nek. Maar er is hoop, dankzij de Wings for Life Foundation. En ook jij kan meelopen in het team 'YES WE KEN'.

Ken Delissen is 43 jaar en komt uit Brasschaat. 15 jaar geleden brak hij een ruggenwervel bij een ongelukkige val tijdens een trampolinetraining. Sindsdien is hij verlamd tot aan de nek. Stappen lukt niet meer, zelfs zelfstandig ademen niet. Maar Ken is optimistisch en geeft de hoop niet op. "Kleine stapjes vooruit," zegt hij zelf. En daar kan jij hem bij helpen.

Hoe?

  1. Schrijf je hier in voor de Wings for Life World Run op zondag 5 mei 2024 en word lid van team YES WE KEN.
  2. Loop, wandel of rol om 13 uur stipt - op exact hetzelfde moment als honderdduizenden andere mensen overal ter wereld - zo ver als je kan totdat je wordt ingehaald door de 'Catcher Car'. Dat kan samen met duizenden Belgen en Nederlanders in Breda - Lore Bruggeman, Louis Talpe en Cedric Dumont zijn er ook bij! - of op een zelfgekozen locatie met de app.
  3. Steun zo iedereen met een ruggenmergletsel, want de wereldwijde opbrengst gaat integraal naar de Wings for Life Foundation die onderzoek voert naar de genezing ervan.

Voor de 11e editie van de wereldwijde loopwedstrijd slaan België en Nederland voor het eerst de handen in elkaar. Het startpunt is Breda, net over de grens. Het startschot wordt gegeven om 13 uur stipt, op exact hetzelfde moment als honderdduizenden deelnemers overal ter wereld.

Wat maakt de Wings for Life World Run zo uniek? Er is geen fysieke eindstreep, maar wel een 'Catcher Car' die de deelnemers opjaagt. Met voormalig F1-piloot Robert Doornbos aan het stuur zet die 30 minuten na het startschot de achtervolging in en rijdt hij steeds sneller totdat de laatste loper is ingehaald. Iedereen bereikt de finish dus, of je nu een professioneel atleet bent of een beginner. Zodra de Catcher Car je inhaalt, eindigt jouw race.

Bij een 'Flagship Run' - zoals die in Breda waar je met duizenden andere mensen samen loopt - is de catcher car een fysieke wagen.

Bij een 'App Run' is de catcher car een virtuele finish in de app op je smartphone. In dat geval loop je dus op een zelfgekozen locatie, alleen of met vrienden.

Sinds de eerste editie in 2014 is de Wings for Life World Run een wereldwijd fenomeen geworden. Intussen is al ruim 43,8 miljoen euro ingezameld voor het goede doel. Vorig jaar nam een recordaantal mensen deel: 206 728 lopers uit meer dan 190 landen. Meer info vind je hier.

ZIEN: Mensen van kleur vijf op zes keer geweigerd in clubs

Chelsy Vanlerberghe-14 mei 2024 om 08:20

Mensen van kleur worden nog steeds geweigerd aan de deur in het uitgaansleven. Met die schrijnende waarheid opent het nieuwe seizoen van 'Ze Zeggen Dat.'

Dina Tersago en professor sociologie Pieter-Paul Verhaeghe voerden een praktijktest uit in zes clubs in Vlaanderen en Brussel. Ze stuurden zowel witte als zwarte acteurs naar binnen. De resultaten zijn schokkend: terwijl de witte acteurs moeiteloos toegang kregen tot alle zes de clubs, werden de zwarte acteurs maar liefst vijf keer geweigerd aan de deur. “Hoe kan dat nu nog? We zijn 2024?! Ik snap dat niet”, klinkt het verontwaardigd bij Dina.

Volgens een recent rapport kreeg meer dan de helft van de mensen met Afrikaanse roots in België al eens te maken met racisme. Dat is meer dan in welk ander Europees land dan ook. En toch blijft het heel erg moeilijk om racisme te bewijzen. “Racisme is meer verborgen en subtieler geworden”, vertelt professor Pieter-Paul Verhaeghe. Om te testen of mensen van kleur echt geweerd worden aan de deur, zetten ze een undercover praktijktest op waarin vier zwarte en vier witte acteurs het nachtleven induiken. “Net zoals bij de arbeidsmarkt doen we de test met twee groepen, die op alle vlakken hetzelfde zijn. Het enige wat verschilt is hun huidskleur”, vertelt Pieter-Paul.

De groep bezoekt meerdere clubs in Limburg, Brussel, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. De resultaten laten hen sprakeloos achter… In vijf van de zes clubs geraken de zwarte acteurs niet binnen. “Soms denk ik, wat is er mis met mij en met onze kleur? Alsof ik minderwaardig ben terwijl iedereen binnen mag. Wij doen niets verkeerd, we komen gewoon om te feesten”, klinkt het bij de zwarte acteurs. En ook bij de witte acteurs komt het resultaat binnen: “Nu vraag ik me af welke kansen ik overal heb gekregen gewoon omdat ik een andere huidskleur heb.”

Ze Zeggen Dat, vanaf donderdag 16 mei om 20u40 bij VTM.

Hier kan je kanaalszwemmen in Kortrijk

Simon Smetryns-13 mei 2024 om 12:58

Vanaf vandaag kan je opnieuw baantjes trekken in het kanaal Bossuit-Kortrijk. Dat kan al sinds 2020, maar nu wijkt de stad uit naar een nieuwe zwemzone. De nieuwe zone bevindt zich tussen de locatie van de kajakclub aan de Visserskaai 1 en de R8-brug. De duikers van de Kortrijkse Duikersclub voerden daar een grondige sweep uit om de zwemzone zo veilig mogelijk te maken.

Op maandagavond van 19 tot 21u kan je over een afstand van 450m voluit zwemmen onder toezicht van een redder. Dit kan - onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden - nog tot eind september.

Inschrijven via de Kortrijkse Triatlonclub

Je hoeft geen triatleet te zijn om deel te nemen. Er wordt wel gemikt op de sportieve baantjeszwemmer en niet op de recreatieve zwemmer. Wil je vaartzwemmen? Meld je aan bij de Kortrijkse triatlonclub. De club zorgt voor de redders, een verplichte badmuts, douches, kleedkamers en een verzekering.

Inwoners van Groot Kortrijk betalen 30 euro (ondersteuning UiTPAS is mogelijk). Ben je geen lid van één van deze clubs en woon je niet in Kortrijk? Schrijf je dan in via de Kortrijkse triatlonclub en kom een seizoen lang kanaalzwemmen in Kortrijk voor 45 euro. Ben je geen lid van die clubs, maar heb je wel een licentie bij Triatlon Vlaanderen, dan betaal je 30 euro.

Ontdek meer