Dit zijn signalen dat je kater serieuzer is dan je denkt

Chelsy Vanlerberghe-17 april 2024 om 09:31

De dag na je bent uitgegaan is hij er steevast opnieuw: die verdomde kater. Maar wat als je kater eigenlijk een alcoholvergiftiging is? Dit zijn de signalen die je moet herkennen.

De ernst van de kater hangt sterk af van hoeveel je hebt gedronken, wat je precies hebt gedronken, en hoe uitgedroogd je bent.

Moe zijn, je zwak voelen en hoofdpijn hebben zijn duidelijke symptomen van een kater. Misselijkheid, gevoeligheid voor fel licht en harde geluiden kunnen er ook bij horen. Maar die symptomen gaan na een tijdje uitkateren wel over.

Maar wat als de symptomen serieuzer zijn? Dan zou het kunnen dat je last hebt van alcoholvergiftiging. Dat is iets anders dan een gewone kater. Het kan zelfs beginnen terwijl je nog drinkt. Als je deze signalen bij jezelf of iemand anders opmerkt, moet je de hulpdiensten bellen:

  • Verwarring;
  • Overgeven;
  • Aanval;
  • Langzame ademhaling (minder dan acht keer per minuut) of onregelmatige ademhaling (meer dan 10 seconden tussen ademhalingen);
  • Blauwe of bleke huid;
  • Lage lichaamstemperatuur;
  • Moeite om bij bewustzijn te blijven;
  • Bewusteloosheid.

Het is belangrijk om de persoon die de symptomen ervaart warm te houden, hen rechtop te zetten en ervoor zorgen dat ze veel water drinken om uitdroging te voorkomen.

Hoe kun je dit allemaal vermijden? De logische oplossing is natuurlijk stoppen met drinken, maar bon, we weten allemaal dat dat niet zo makkelijk gaat. Dus: blijf zo gehydrateerd mogelijk en blijf water drinken tussen de alcoholische drankjes door.

Jongen blind na te veel alcohol op ontgroeningsritueel

Chelsy Vanlerberghe-15 mei 2024 om 11:19

Een Amerikaanse student is blind geworden nadat hij tijdens een ontgroeningsritueel gedwongen werd een dodelijke hoeveelheid alcohol te drinken. Zijn spraak- en loopvermogen is ook aangetast.

De voormalige student van de Universiteit van Missouri werd gedwongen een grote hoeveelheid alcohol te drinken en viel uiteindelijk bewusteloos. Hoewel de broeders hem naar het ziekenhuis brachten toen zijn toestand verslechterde, was het helaas te laat. Zijn bloedalcoholgehalte overschreed zes keer de wettelijke limiet. Nu heeft hij constante zorg nodig, met medische kosten die naar schatting meer dan $2 miljoen bedragen.

Na een civiele rechtszaak tegen de studentenclub Phi Gamma Delta, werd de zaak buiten de rechtbank geschikt. Het ontgroeningsritueel omvatte ook drugsgebruik en vernederingen. De student werd gedwongen tot gevaarlijke activiteiten en kampte met ernstig slaaptekort. Verschillende leden van de studentenclub hebben schuld bekend voor hun rol in het incident. Een van de leiders van Phi Gamma Delta staat nu voor zes maanden gevangenisstraf.

Kotfood Battle: Welke chicken nuggets zijn de beste?

Chelsy Vanlerberghe-15 mei 2024 om 09:38

Studenten hebben niet altijd de tijd (of de vaardigheden) om een gastronomische maaltijd op tafel te toveren. Soms ben je gewoon op zoek naar iets snel, lekker en betaalbaar om te eten. Vooral op een katerdag grijpen velen naar chicken nuggets. Ze zijn gemakkelijk te bereiden, heerlijk knapperig en vol van smaak. Maar welke nuggets zijn eigenlijk de beste? En in welke winkel krijg je waar voor je zuurverdiende centen (of die van je ouders)?

We stuurden Tiktok-chef PapiPesto op pad om de ultieme chicken nugget te vinden. Hij ging op een smakelijk avontuur langs verschillende supermarkten om een breed scala aan chicken nuggets te verzamelen. Van de bekende A-merken tot de huismerken, geen enkele nugget bleef onbeoordeeld. Zijn zoektocht bracht hem naar Aldi, Lidl, Delhaize, Albert Heijn, Colruyt en Carrefour. Na grondig onderzoek, veel proeven en wikken en wegen, zijn hier de bevindingen:

1. Albert Heijn - Huismerk

Prijs: €2,69 voor 500 gram
Score: ★★★★

Met trots staat Albert Heijn bovenaan deze lijst met de chicken nuggets van het huismerk. Voor slechts €2,69 krijg je een royale portie van 500 gram, wat neerkomt op ongeveer 25 nuggets. Deze nuggets bieden de klassieke smaak en textuur die je verwacht van een goede kipnugget. Ze smaken niet te kunstmatig en je proeft de vertrouwde kippensmaak. Ze bieden een goede balans tussen krokant en sappig. Voor de prijs van €0,54 per 100 gram bieden deze nuggets niet alleen smaak, maar ook waar voor je geld.

2. Carrefour - Isla Délice (halal)

Prijs: €4,59 voor 400 gram
Score: ★★★½

Op de tweede plaats pronken de ‘Isla Délice’ nuggets, die hij bij Carrefour vond voor €4,59. Hoewel ze wat duurder zijn dan de winnaar, verdienen ze nog steeds een respectabele 3,5 sterren. Met 400 gram in de verpakking krijg je rond de twintig nuggets, wat neerkomt op ongeveer €1,15 per 100 gram. Deze nuggets zijn opvallend sappig en vol van smaak. Met een rijke kruidenmix en een knapperige textuur, bieden ze een goede optie voor studenten die wat meer willen uitgeven.

3. Mora (Colruyt) - Mora Oven & Airfryer

Prijs: €4,71 voor 280 gram
Score: ★★★

Cora van Mora mag trots zijn, want haar chicken nuggets verdienen een derde plaats op deze lijst. Met een prijs van €4,71 voor 280 gram, zijn ze iets aan de prijzige kant voor de gemiddelde kotstudent. Met ongeveer veertien nuggets per verpakking, komt dit neer op €1,68 per 100 gram. Ze zijn sappig, vol van smaak en hebben een knapperige textuur die perfect is voor die late-night study breaks.

Terwijl PapiPesto door de gangpaden van verschillende supermarkten dwaalde en meer nuggets proefde dan hij ooit voor mogelijk had gehouden, werd één ding duidelijk: er is geen tekort aan keuze als het op deze geliefde snack aankomt. Betaalbaar, halal, veggie, er is voor elk wat wils. Maar, wat vooral opviel is dat nugget zonder saus is als een café zonder bier: het mist iets. De saus maakt het gerecht écht af. Misschien moet hij tijdens de volgende 'Kotfood Battle' eens wat sauzen onder de loep nemen en zien welke de kroon spant…

Albert Heijn - Huismerk
Prijs: €2,69 voor 500 gram
Score: ★★★★

Carrefour - Isla Delice (halal)
Prijs: €4,59 voor 400 gram
Score: ★★★½

Colruyt - Mora Oven & Airfryer
Prijs: €4,71 voor 280 gram
Score: ★★★

Lidl - Culinea
Prijs: €4,39 voor 500 gram
Score: ★★½

Lidl - Huismerk
Prijs: €2,49 voor 300 gram
Score: ★★½

IGLO (Delhaize) - IGLO
Prijs: €5,79 voor 250 gram
Score: ★★½

IGLO (Delhaize) - IGLO Spicy (VEGAN)
Prijs: €4,69 voor 210 gram
Score: ★★½

Colruyt - WAHID Nuggets (Halal)
Prijs: €3,10 voor 400 gram
Score: ★★½

Colruyt - Boni
Prijs: €2,51 voor 500 gram
Score: ★★½

Aldi - Primo Snack
Prijs: €2,69 voor 500 gram
Score: ★★

IGLO (Carrefour) - IGLO (Veggie)
Prijs: €5,09 voor 250 gram
Score: ★★

Ontdek meer