420: Hoe een groep tieners een wereldwijd symbool voor wiet creëerde

Simon Smetryns-20 april 2023 om 12:15- Foto:

Rodnae Productions via Pexels

Heb jij jezelf ooit afgevraagd waarom ‘420’ wereldwijd symbool staat voor wiet? Spring aan boord van onze tijdmachine voor een reis naar de jaren 70!

Er zijn verschillende verhalen over hoe de term ‘420’ is ontstaan, maar de populairste theorie wijst terug naar 1971, door een groep tieners aan de San Rafael High School in Californië.

De groep, die zichzelf ook wel de ‘Waldos' noemde, sprak dagelijks af om 4u20 ‘s middags om ongestoord wiet te roken. Hun dagelijkse afspraak kreeg al snel de code ‘420 Louis’, die verwees naar het tijdstip en de locatie (standbeeld van de Franse bioloog Louis Pasteur). Na verloop werd de geheime code verder afgekort tot ‘420’ en werd het gebruikt voor alles wat met de drug te maken had.

Verspreiding van de geheime code

Oorspronkelijk werd ‘420’ enkel onder de groep gebruikt, maar de code won al snel aan populariteit toen het zich verspreidde tot andere delen van Californië en zelfs daarbuiten.

Hoewel ‘420’ door de Waldos werd bedacht, is er ook een andere theorie over de oorsprong van de code. Volgens sommigen is ‘420’ afgeleid van de politiecode die wordt gebruikt om cannabis gerelateerde te rapporteren in de VS. Dat zou kunnen verklaren waarom sommige mensen ‘420’ gebruiken om een cannabisactiviteit aan te duiden zonder het expliciet te vermelden.

Internationale dag van de wiet

Nu is ‘420’ uitgegroeid tot een internationaal moment op 20 april. Een dag waarop cannabisproducenten en -consumenten samenkomen. Voorstanders van cannabis maken van deze dag ook gebruik om te pleiten voor de legalisatie van de drug.

Atlas Obscura

Atlas Obscura

UAntwerpen en VUB bieden transparantie over samenwerking Israël

Chelsy Vanlerberghe-16 mei 2024 om 13:44

Zowel de Universiteit Antwerpen als de Vrije Universiteit Brussel hebben een lijst vrijgegeven van al hun samenwerkingen met Israëlische universiteiten en organisaties. Beide benadrukken dat de universiteit als instelling geen officieel standpunt inneemt, maar onderstrepen wel het belang van transparantie en verantwoordelijkheid.

Sinds maandagochtend bezetten studenten gebouwen van zowel de VUB als de UAntwerpen uit protest. De eisen van de demonstranten, waaronder ook docenten, omvatten het verbreken van banden met Israëlische samenwerkingen en het aandringen op transparantie van de universiteiten.

Aan die laatste eis geven zowel VUB als UAntwerpen nu gehoor. Beide instellingen hebben een lijst gepubliceerd waarop al hun samenwerkingen met Israëlische partners staan vermeld.

De VUB onderzoekt momenteel zeven Europese onderzoeksprojecten waarbij Israëlische partners betrokken zijn. Ze hebben al besloten uit één project te stappen na een grondige screening, twee andere lopen binnenkort af.

Bij de VUB worden momenteel zeven Europese onderzoeksprojecten met Israëlische partners onderzocht. Na grondige screening heeft de universiteit besloten om zich terug te trekken uit één project, terwijl twee andere projecten binnenkort aflopen. Hoewel geen van deze projecten militaire doeleinden heeft, worden ze zorgvuldig geëvalueerd op ethische gronden. De VUB wacht momenteel op advies over vier andere projecten, en zal bij een negatief advies actie ondernemen. De universiteit benadrukt ook de complexiteit van het stopzetten van lopende samenwerkingen, waarbij elk besluit onderhandelingen met de Europese Commissie vereist.. De VUB laat ooknog weten dat het beleid ten opzichte van Israël is aangescherpt vanwege de oorlog in Gaza.

VUB: De volledige lijst vind je hier terug.

Aan de andere kant deelt de Universiteit Antwerpen ook openlijk haar lijst van samenwerkingen met Israëlische universiteiten en organisaties. De rector benadrukt dat een een ethische Commissie Misuse, Human Rights & Security nagaat projecten beoordeelt op mogelijke schendingen van mensenrechten en democratie.

"Als universiteit nemen we geen standpunt in, maar als leden van de universiteit zijn we niet neutraal, en de universiteit verwacht dat ook niet, integendeel. Docenten kunnen in colleges en debatten eigen standpunten verkondigen en verdedigen, steeds binnen academische standaarden. Studenten en medewerkers mogen hun verontwaardiging uiten, zoals nu het geval is aan universiteiten overal in de wereld, steeds op vreedzame wijze", klinkt het.

UAntwerpen: De volledige lijst vind je hier terug.

Jongen blind na te veel alcohol op ontgroeningsritueel

Chelsy Vanlerberghe-15 mei 2024 om 11:19

Een Amerikaanse student is blind geworden nadat hij tijdens een ontgroeningsritueel gedwongen werd een dodelijke hoeveelheid alcohol te drinken. Zijn spraak- en loopvermogen is ook aangetast.

De voormalige student van de Universiteit van Missouri werd gedwongen een grote hoeveelheid alcohol te drinken en viel uiteindelijk bewusteloos. Hoewel de broeders hem naar het ziekenhuis brachten toen zijn toestand verslechterde, was het helaas te laat. Zijn bloedalcoholgehalte overschreed zes keer de wettelijke limiet. Nu heeft hij constante zorg nodig, met medische kosten die naar schatting meer dan $2 miljoen bedragen.

Na een civiele rechtszaak tegen de studentenclub Phi Gamma Delta, werd de zaak buiten de rechtbank geschikt. Het ontgroeningsritueel omvatte ook drugsgebruik en vernederingen. De student werd gedwongen tot gevaarlijke activiteiten en kampte met ernstig slaaptekort. Verschillende leden van de studentenclub hebben schuld bekend voor hun rol in het incident. Een van de leiders van Phi Gamma Delta staat nu voor zes maanden gevangenisstraf.

Ontdek meer