Met Peterman naar Leuven!

Simon Smetryns-08 april 2024 om 14:47

We trokken met ons Peterman-rad naar de Vesper en 't Archief in Leuven en gaven heerlijke Peterman shotjes en merch weg.

Maak ook kans op leuke prijzen via Peterman-shop.be.

Kotfood Battle: Welke chicken nuggets zijn het beste?

Chelsy Vanlerberghe-15 mei 2024 om 09:38

Studenten hebben niet altijd de tijd (of de vaardigheden) om een gastronomische maaltijd op tafel te toveren. Soms ben je gewoon op zoek naar iets snel, lekker en betaalbaar om te eten. Vooral op een katerdag grijpen velen naar chicken nuggets. Ze zijn gemakkelijk te bereiden, heerlijk knapperig en vol van smaak. Maar welke nuggets zijn eigenlijk de beste? En in welke winkel krijg je waar voor je zuurverdiende centen (of die van je ouders)?

We stuurden Tiktok-chef PapiPesto op pad om de ultieme chicken nugget te vinden. Hij ging op een smakelijk avontuur langs verschillende supermarkten om een breed scala aan chicken nuggets te verzamelen. Van de bekende A-merken tot de huismerken, geen enkele nugget bleef onbeoordeeld. Zijn zoektocht bracht hem naar Aldi, Lidl, Delhaize, Albert Heijn, Colruyt en Carrefour. Na grondig onderzoek, veel proeven en wikken en wegen, zijn hier de bevindingen:

1. Albert Heijn - Huismerk

Prijs: €2,69 voor 500 gram
Score: ★★★★

Met trots staat Albert Heijn bovenaan deze lijst met de chicken nuggets van het huismerk. Voor slechts €2,69 krijg je een royale portie van 500 gram, wat neerkomt op ongeveer 25 nuggets. Deze nuggets bieden de klassieke smaak en textuur die je verwacht van een goede kipnugget. Ze smaken niet te kunstmatig en je proeft de vertrouwde kippensmaak. Ze bieden een goede balans tussen krokant en sappig. Voor de prijs van €0,54 per 100 gram bieden deze nuggets niet alleen smaak, maar ook waar voor je geld.

2. Carrefour - Isla Délice (halal)

Prijs: €4,59 voor 400 gram
Score: ★★★½

Op de tweede plaats pronken de ‘Isla Délice’ nuggets, die hij bij Carrefour vond voor €4,59. Hoewel ze wat duurder zijn dan de winnaar, verdienen ze nog steeds een respectabele 3,5 sterren. Met 400 gram in de verpakking krijg je rond de twintig nuggets, wat neerkomt op ongeveer €1,15 per 100 gram. Deze nuggets zijn opvallend sappig en vol van smaak. Met een rijke kruidenmix en een knapperige textuur, bieden ze een goede optie voor studenten die wat meer willen uitgeven.

3. Mora (Colruyt) - Mora Oven & Airfryer

Prijs: €4,71 voor 280 gram
Score: ★★★

Cora van Mora mag trots zijn, want haar chicken nuggets verdienen een derde plaats op deze lijst. Met een prijs van €4,71 voor 280 gram, zijn ze iets aan de prijzige kant voor de gemiddelde kotstudent. Met ongeveer veertien nuggets per verpakking, komt dit neer op €1,68 per 100 gram. Ze zijn sappig, vol van smaak en hebben een knapperige textuur die perfect is voor die late-night study breaks.

Terwijl PapiPesto door de gangpaden van verschillende supermarkten dwaalde en meer nuggets proefde dan hij ooit voor mogelijk had gehouden, werd één ding duidelijk: er is geen tekort aan keuze als het op deze geliefde snack aankomt. Betaalbaar, halal, veggie, er is voor elk wat wils. Maar, wat vooral opviel is dat nugget zonder saus is als een café zonder bier: het mist iets. De saus maakt het gerecht écht af. Misschien moet hij tijdens de volgende 'Kotfood Battle' eens wat sauzen onder de loep nemen en zien welke de kroon spant…

Albert Heijn - Huismerk
Prijs: €2,69 voor 500 gram
Score: ★★★★

Carrefour - Isla Delice (halal)
Prijs: €4,59 voor 400 gram
Score: ★★★½

Colruyt - Mora Oven & Airfryer
Prijs: €4,71 voor 280 gram
Score: ★★★

Lidl - Culinea
Prijs: €4,39 voor 500 gram
Score: ★★½

Lidl - Huismerk
Prijs: €2,49 voor 300 gram
Score: ★★½

IGLO (Delhaize) - IGLO
Prijs: €5,79 voor 250 gram
Score: ★★½

IGLO (Delhaize) - IGLO Spicy (VEGAN)
Prijs: €4,69 voor 210 gram
Score: ★★½

Colruyt - WAHID Nuggets (Halal)
Prijs: €3,10 voor 400 gram
Score: ★★½

Colruyt - Boni
Prijs: €2,51 voor 500 gram
Score: ★★½

Aldi - Primo Snack
Prijs: €2,69 voor 500 gram
Score: ★★

IGLO (Carrefour) - IGLO (Veggie)
Prijs: €5,09 voor 250 gram
Score: ★★

Dit zijn jullie alcoholgewoontes!

Chelsy Vanlerberghe-14 mei 2024 om 15:38

Hoeveel % van de studenten gaat blackout? Wat drinken jullie het liefst? Wij hebben het onderzocht. Let’s dive in!

Uit het onderzoek onder 1890 studenten, voornamelijk tussen de 16 en 24 jaar oud, blijkt dat de meerderheid van de studenten (94%) alcohol drinkt, terwijl slechts 6% het helemaal niet doet.

Van degenen die niet drinken, gaf 21% aan dat dit is omdat ze het niet lekker vinden, 20% vanwege gezondheidsoverwegingen, 11% uit angst de controle te verliezen, 9% om katers te vermijden, en 6% vanwege de kosten.

Laten we nu eens kijken naar de studenten die wel drinken. Iets meer dan de helft, namelijk 56%, drinkt zo'n 1 tot 3 keer per week, terwijl 35% aangeeft maar af en toe te drinken. Bijna 1 op de 10 drinkt 4 tot 5 keer per week, terwijl 1% toegeeft dagelijks te drinken. Van de drinkers vindt 84% zelf dat ze niet te veel drinken, maar 16% geeft toe dat ze misschien toch wel een beetje over de schreef gaan.

Waarom we drinken? Voor de gezelligheid natuurlijk! 31% zegt dat dat de grootste motivatie is. Maar ook gewoon omdat het lekker is (30%). En laten we eerlijk zijn, wie voelt zich niet wat losser na een paar drankjes? Sommigen gebruiken het ook om te ontstressen (9%) of om hun gedachten te verzetten (9%). Een paar respondenten (3%) geven toe dat ze drinken omdat iedereen in hun omgeving dat doet.

51% van de respondenten zegt dat ze drinken tot ze gezellig dronken zijn, terwijl 26% echt drinkt om aangeschoten of tipsy te zijn. 15% geeft toe zich echt lam te zuipen. 8% drinkt niet te veel omdat ze de controle niet willen verliezen. Het is opvallend dat het merendeel dus wel drinkt om dronken te worden.

En wat wordt er dan vooral gedronken? Alles eigenlijk! Cocktails, bier, shots, wijn, cava, champagne… alles wordt naar binnen gekapt, zolang er maar alcohol in zit. Cocktails en longdrinks (31%) staan wel op nummer één.

En na zo'n paar glazen sterke drank kan het gebeuren dat je de volgende dag niets meer herinnert. Maar liefst 67% van de studenten geeft aan ooit een blackout te hebben gehad.

Moet geld rollen tijdens een avondje uit? Goh... Studenten geven gemiddeld zo'n €15,58 uit aan een pre-party, en bijna het dubbele, €28,62 in de club. Wat wel opvalt is dat meisjes gemiddeld €23,79 tijdens het uitgaan, en jongens meteen het dubbele: €40,38.

Hoewel de meesten (66%) het bij een avondje uitgaan houden, gaat 34% daarna nog naar een after.

Maar alcohol is niet het enige waar studenten zich mee bezighouden: 15% geeft toe ook verdovende middelen te gebruiken. Het gaat dan voornamelijk om cannabis (47%), maar ook om cocaïne (20%), XTC (17%), en MDMA of andere harddrugs (12%).

De opvallendste bevindingen:

  • Afters zijn populair: 34% gaat na het uitgaan nog ‘afteren’
  • Er wordt gemiddeld 28 euro uitgegeven tijdens een nachtje uit
  • Jongens geven het dubbele uit dan meisjes
  • 67% van de studenten geeft aan al eens een blackout gehad te hebben
  • 15% van de studenten gebruikt naast alcohol verdovende middelen

Ontdek meer